Blixtgifflar

Scrollade igenom Facebookflödet i lördags morse och fick syn på Hembakats blixtgifflar. Kunde inte motstå att prova att baka dem. Och de var verkligen helt otroligt goda. Det godaste morgonbrödet hittills. Men så innehåller de ju smör också så var väl inte så konstigt att de kändes sådär goda ;) Får bli en lyx man unnar sig någon enstaka gång ibland.
12 st
125 g smör
75 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
7-8 dl vetemjöl
Pensling och garnering:
1 ägg
Vallmofrön
Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, ca 37 grader. Lös upp jästen med lite av mjölken och häll sedan på resten.
3. Tillsätt salt, smör och socker samt det mesta av mjölet. Knåda degen väl så den blir slät och smidig samt släpper från bunken. Låt degen jäsa under bakduk, till dubbel storlek, i ca 20 min.
4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rund platta, ca 40 cm i diameter. Dela varje rundel i 6 lika stora trekanter. Rulla ihop varje trekant från den breda delen.
5. Lägg bröden, med spetsen nedåt så att den låses fast, på en plåt med bakplåtspapper. Böj ändarna lite mot mitten så att gifflarna bildar en lätt böj.
6. Sätt ugnen på 225 grader. Låt gifflarna jäsa under bakduk i 20-30 min.
7. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda gifflarna längst ner i ugnen i 12-15 min. Låt svalna på galler. Gifflarna är godast nybakade men går bra att frysa.
Mums så goda :)