linchensrecept.blogg.se

Fiberrika havregrynslängder

Publicerad 2015-04-26 20:47:00 i Bröd,



Jag har fått lite dille på att baka bröd. Har flera recept som jag ännu inte hunnit få in här i min samling. De här gjorde jag härom dagen och de var väldigt uppskattade här hemma och kommer helt klart göras igen! Mina blev inte så långsmala som i grundreceptet (från Hembakat) men tror att det gjorde de ännu lite saftigare.
 

Ca 12 st

Lägg bröden tätt på plåten och låt dem jäsa ihop under gräddningen så blir de extra saftiga och goda.

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
2 dl fiberberikade havregryn (går lika bra med vanliga havregryn)
1 ½ dl fint rågmjöl (jag gjorde med rågsikt)
6–7 dl vetemjöl

Garnering
vatten
fiberberikade havregryn (vanliga havregryn går också bra)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap, och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.

2. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet får volym.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder och dela varje längd i 6 bitar. Rulla längder av de 12 bitarna, 15–20 cm långa. Lägg dem med  1–2 cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper (6 längder på varje) och låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla längderna med vatten och strö över havregryn.

5. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda dem mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på plåten
 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Här sparar jag mina favoritrecept!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela