Semlor

Ca 15 st
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
200 g smör, rumsvarmt
12–13 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
200 g mandelmassa
3–4 msk mjölk
ca 5 dl vispgrädde
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Kör degen i maskinen i ca 5 min så glutentrådarna blir starka.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 15 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Låt dem jäsa på låten i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bullarna längst ner i ugnen i 12–13 min. Låt dem kallna på ett galler.
6. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna.
7. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
8. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
9. Sätt på locken. Pudra över florsocker. Ät och njut!