Snabbjäst vallmofrökaka
¼ pkt jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl
Garnering
vita vallmofrön
blå vallmofrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.
2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.
3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vallmofrön.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.
