Blåbärskaka i långpanna med havrecrumble
6 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
4 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
200 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 ½ dl mjölk
Havrecrumble:
3 dl havregryn
1 dl rörsocker, funkar med vanligt strösocker också
100 g smör
4 dl blåbär
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en lite mindre långpanna.
2) Blanda alla torra ingredienser till kakan. Tillsätt smöret och hacka samman till en smulig massa. Jag gjorde min i köksassistenten, snabbt och smidigt. Ha i äggen och mjölken och tillsätt i smuldegen. Arbeta snabbt samman till en slät deg. Bre ut smeten jämnt i formen.
3) Havrecrumble: Blanda samman havregryn, rörsocker och smör till en smulig massa. Strö smulorna över kakan. Strö över blåbären.
4) Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter. Skär upp den i rutor vid servering. Servera med vaniljsås.
