Rågsiktskakor med havregryn

Klassiska rågsiktskakor med hål i mitten.
2 st
½ pkt jäst (25 g)
4 dl mjölk, ljummen
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
25 g smör, rumsvarmt
6–7 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
2. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.
3. Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Kör gärna degen i en hushållsmaskin i några minuter.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Om du vill snabbjäsa degen kan du täcka bunken med plastfolie. Då går jäsningen lite snabbare eftersom fukt och värme bevaras bättre i bunken. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.
5. Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.
6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Mums! Lilleman gav dem högsta betyg!