linchensrecept.blogg.se

Rågsiktskakor med havregryn

Publicerad 2015-04-30 11:16:00 i Bröd,



Min älskade mormor brukar göra rågsiktskakor <3. Hittade ett recept från Hembakat som var kanon! Så goda!
 
Klassiska rågsiktskakor med hål i mitten.

2 st

½ pkt jäst (25 g)
4 dl mjölk, ljummen
½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
25 g smör, rumsvarmt
6–7 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

 1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

 2. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.

 3. Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Kör gärna degen i en hushållsmaskin i några minuter.

 4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Om du vill snabbjäsa degen kan du täcka bunken med plastfolie. Då går jäsningen lite snabbare eftersom fukt och värme bevaras bättre i bunken. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.

 5. Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.

 6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

 7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.


Mums! Lilleman gav dem högsta betyg!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Här sparar jag mina favoritrecept!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela