linchensrecept.blogg.se

Budapestrulle

Publicerad 2021-05-15 14:23:08 i Allmänt, Tårtor,

(null)

Nötmaräng:
6 äggvitor
3 dl strösocker
150 g hasselnötskärnor
0,75 dl potatismjöl

Fyllning:
4 dl vispgrädde
350 g (2 burkar à 175 g) mandarinklyftor

Garnering:
25 g mörk choklad

Gör så här:
1. Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum, det ska gå att vända upp och ned på skålen.
2. Fortsätt att vispa samtidigt som du tillsätter sockret lite i taget tills allt är ivispat. När marängsmeten återigen går att vända upp och ner utan att röra på sig är den klar.
3. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare. Kör många korta etapper då nötterna annars ger ifrån sig olja och riskerar att bli nötsmör istället för fint nötkross.
4. Blanda i potatismjölet i nötkrosset.
5. Vänd försiktigt ner nötkross- och potatismjölsblandningen i marängsmeten och rör lika försiktigt till en jämn smet.
6. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara ngn cm till kanten. Det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt så den inte blir för tjock, isf spricker den lättare vid ihoprullning.
När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder. Det underlättar ihoprullningen eftersom man rullar ihop på långsidan.
(Man kan även spritsa ut marängsmeten, använd då tyll på 14mm och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)
7. Grädda mitt i ugnen i 175g i ca 20 min. tills nötmarängen fått lite färg.
8. Låt nötmarängen svalna ca 1-2 min. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.
Låt svalna helt under bakhandduk.
Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidorna för att förbereda den lite för ihoprullning.
9. Vispa grädden, men inte alltför hårt. Bred på grädden på nötmarängen. 
10. Låt mandarinklyftorna rinna av och sprid sedan ut de på den vispade grädden.
11. Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.
12. Smält chokladen i en liten skål i micron. Ta en gaffel och skvätt ut chokladen över budapestrullen.
13. Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 min utan så chokladen hinner stelna.

(null)

(null)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Här sparar jag mina favoritrecept!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela